ARCULATTERVEZÉS

Arra gondoltam hogy lesz egyszer egyszer egy olyan post is, amiben elmagyarázom a mibenlétjét pár dolgonak, hogy lássátok, egy grafikusnak mennyi oldala kell hogy legyen. Erre a napra az egyik legnagyobb falatot, az arculattervezést hoztam nektek.

Hogy mi is maga az arculattervezés… jól kiszúrtam magammal is, mert erről aztán tényleg egy jó vastag könyvet is írhatnék, bármennyire nem hiszitek. Iszonyatosan hatalmas munka ha a grafikus jól akarja csinálni. Alaphelyzetből ez az, ami elkészülése után, meghatározza egy cég teljes arculatát, megjelenését online print és mozgóképes világban.
A teljesség igénye nélkül, ilyen elemeket tartalmaz-HAT:

Az első és legfontosabb elem a LOGO

innentől minden cégspecifikussá változik. Vannak informatikai cégek, vannak könyvkereskedők, vannak vandéglátók, játékboltok, stb.stb.stb. Mindegyiknek más színvilág, másformavilág, más betütípus tetszik. Ezeket a tervezés megkezdése elött személyesen (ez a praktikusabb) vagy online leegyeztetik.

Innentől jönnek a finomságok.

Például véve a legutóbbi teljes arculattervezésemet, ami egy sportegyesület számára készült:

brossúra,

levélpapír,

háttérpapírok,

névjegykártyák,

és borítékok kellettek.

De az azt megelőző tervezésem egy kellemes balatoni menő vendéglő volt, ide:

menülap,

és asztalmatrica

volt az, amire szükségük volt.

De ez tényelg egy teljesen tág fogalom, hogy maga az arculat mit kell tartalmazzon.

Általánosságban azonban megkülönböztetünk kis és nagy arculati elemeket, ami kb így néz ki:

Kisarculat:

Logó, Levélpapít, névjegykártya, boríték

Nagyarculat:

Minden más ami a fentieken felül kell. Ide tartozik bármi. Poszterek, flyerek, kötény-szalvéta nyomatok, asztali zászlók, molinók, csomagolástervezés ésatöbbiésatöbbi.

Igen. Nagyon összetett feladat. Mindazináltal jól látjátok, ha azon agyatok, hogy dehát a csomagolástervezés nem feltétlenül cégspecifikus. És igen, igazatok van. A csomagolás és az összes többi nagyarculati elem, a céges arculaton kívül is működöképes kell hogy legyen.

De nem kell messzire menni, egy igazi nagyarcualt volt annó a diplomamunkám is ami még egy minimális mozgóképet is tartalmazott, ezeket belinkenkelem nektek, hogy lássátok miről is van szó. Ezt a munkát fél évembe telt annó elkészíteni. De itt mindent úgy kellett megtervezni, hogy az a szúrósszemű túlságosanishozzáértő tanárok minden kívánalmainak megfeleljenek. Szerencsére nem volt vele gond .

Ezen a linken éritek el:

https://www.behance.net/gallery/9569689/KREUZ-Branding

Ez a hozzá tartozó mini intro:

https://www.behance.net/gallery/10244447/KREUZ-Branding

Fúú. és még annyi mindent kellene róla írnom.

De ha véletlenül arculatot szeretnél terveztetni, hát ne habozz, keress fel bátran.

Írta : Petrovits Olga Zsuzsanna

 

    Leave Your Comment Here

    Translate »